sobota, 22 sierpnia 2009

Kacik Kulinarny

Tym razem krotki post kulinarny

Odkrywanie zaleznosci przypraw to wybitnie zajmujace zajecie. Szczegolnie dla wlasnego podniebienia.

Ja dzis serwuje kurczaka w miodzie pitnym z warzywami :)

skladniki

Filet z kurczaka ( w zaleznosci od ilosci osob)
miod pitny
pomidor, cebula, dwa ziemniaki, papryki zolta, czewona zielona
oliwa
przyprawy (sol czosnkowa, pieprz, bazylia, oregano)
ewentualnie przyprawa do kurczaka


przygotowanie

wstawic ziemniaki
oczyscic filet, posolic, pokroic, zalac miodem, odstawic
poszatkowac warzywa
po ugotowaniu ziemniakow odcedzic, pokroic w plasterki lub cwiartki
rozgrzac patelnie z oliwa
wrzucic warzywa niech sie dusza,
po jakis 10 minutach dorzucic kurczaka wraz z zalewa
poddusic wspolnie mieszajac i dodajac przyprawy

podawac

filet im dluzej bedzie w zalewie tym lepiej skruszeje i przejdzie aromatem
aby wykonac danie szybciej mozna tez uzyc jakis mrozonych warzyw acz to nie to samo :)

smacznego

Brak komentarzy: