piątek, 16 października 2009

Kącik Kulinarny

Tym Razem udalo mi sie godnie nakarmić Głodnych Modeli.

Potrawa to Kurczak w piwie z sosem serowym z zapiekanymi kopytkami plus oliwki z fetą.
danie na trzy osoby w pelni satysfakcjonujace :)

1x filet z kurczaka

1x opakowanie kopytek
2x ser Lazur
śmietana do gotowania smażenia (Rama)
oliwki
1x piwo (do potrawy - do spozycia moze być wiecej)
przyprawy
oliwa z oliwek


Filet z kurczaka umyć, pokroić w niewielkie kawałki, posolić, przyprawić, zalać piwem i odstawić do lodówki na skruszenie i złapanie aromatu.

Po uznaniowym czasie (tutaj jakieś 4 godziny) przystapić do dalszych czynności

Kopytka wyłożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć na niewielkim ogniu. Doprawić delikatnie przyprawami.
Kurczaka wstawić również na oliwe acz mniej rozgrzaną żeby zalewa piwna nie rozpryskiwala sie po całej kuchni. Jedno i drugie mieszać często - nie przypalić kopytek.
Kiedy kurczak nieco sie podsmaży, rozkruszyć Lazur i wrzucić go do miesa. Podlać śmietaną.Często mieszać.
Na talerze wyłożyć najpierw kopytka a nastepnie kurczaka z sosem. postawić obok oliwki i salatke warzywną.


Smacznego.

Brak komentarzy: